instrument

De viool , gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume in Parijs, ca. 1866. Boven- en achterblad uit 1 stuk. Serienummer: 2684. Stradivarius-model.

 Vuillaume werd geboren in Mirecourt, een vioolbouwersstadje in Noord-Frankrijk. Zowel zijn opa als vader waren in de vioolbouw werkzaam en leerden hem daar de beginselen van het vak. Zijn eigen leergierigheid dwong hem op 20-jarige leeftijd om naar Parijs te trekken, waar hij in de leer ging bij François Chanot. Niet lang erna maakte hij een volgende stap door samen met een andere bouwer een workshop te betrekken. In 1828 werd hij zelfstandig. Het grote vakmanschap en perfectionisme van de ambitieuze Vuillaume zorgden ervoor dat zijn naam alom bekend werd. Hij werd talloze keren onderscheiden met de belangrijkste vakprijzen, met als gevolg dat beroemde musici uit heel Europa klant bij hem werden. Maar vooral de combinatie met zijn sterke handelsgeest zorgde ervoor dat het atelier Vuillaume steeds succesvoller werd. Hij selecteerde de beste medewerkers, handhaafde een strenge discipline en speelde handig in op de vraag naar kopieën van oude Italiaanse meesters. Het resultaat was de belangrijkste werkplaats van heel Europa, waar een grote productie plaatsvond van instrumenten van het hoogste niveau. Vrijwel alle viool- en stokkenbouwers die zijn werkplaats aandeden werden later ook zelfstandig zeer bekend. Enkele beroemdheden die een Vuillaume hebben bespeeld: Henri Vieuxtemps, Joseph Joachim, Eugène Ysaye, Jacques Thibaud, Fritz Kreisler, Isaac Stern, Ruggiero Ricci en Hilary Hahn.

  • Geboortejaar: 1798, Mirecourt
  • Sterftejaar: 1875, Parijs
  • Werkplaats: Parijs 

De Louisa van der Velden Stichting stelde in 2005 een aanzienlijke som geld beschikbaar waarmee het NMF de ruimte kreeg om vier hoogwaardige Franse instrumenten te selecteren voor aankoop, zodat daarmee een compleet strijkkwartetkwartet zou kunnen worden voorzien. In 2006 was deze viool (na een zeer strenge klankselectie) de eerste aankoop binnen het project dat uiteindelijk ruim twee jaar in beslag zou nemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de viool ooit toebehoorde aan de violist Jean-Delphin Alard, zwager van Jean-Baptiste Vuillaume en leraar van onder meer Pablo Sarasate. Later werd de viool bespeeld door prof. A. Rappoldi uit Dresden. In 1923 is de viool verkocht aan violist E. Clemens Schröner. Clemens Schröner studeerde bij Joseph Joachim in Berlijn, maakte als primarius deel uit van het Tsjetvertynski-kwartet, was concertmeester van het Groninger Orkest en directeur van de Groningse Muziekschool. Eén van zijn dochters erfde de viool en in 1981 verzocht zij de Haagse vioolbouwer Wim Bouman om ervoor te zorgen dat hij uiteindelijk een goede bestemming zou krijgen. Die goede bestemming werd met de verkoop aan het NMF in 2006 gewaarborgd. De primarius van het EnAccord strijkkwartet, Ilka van der Plas, kreeg de viool als eerste in bruikleen. Sinds 2012 wordt de viool bespeeld door Elise Besemer.

Bouwplaats: Parijs

Bouwjaar: ± 1866

Lengte corpus: 35,5

Breedte boven: 16,8

Breedte midden: 11,1

Breedte onder: 20,8

Lengte mensuur: 19,5

Afstand ogen f-gaten: 4,3