over Elise

Elise Besemer (1994, Rotterdam) speelt vanaf haar vijfde viool. Tot 2007 kreeg ze les van Hélène van Leeuwen (Jong Talentafdeling van het Conservatorium van Codarts Rotterdam), daarna, tot 2013 bij vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek (Sweelinck Academie, Conservatorium van Amsterdam). Sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta (Koninklijk Conservatorium in Den Haag). Mei 2018 is de eindpresentatie/het concert van Elise voor haar bachelor examen  bekroond met "een 10 met onderscheiding". Tevens heeft zij de Fock-medaille mogen ontvangen die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste eindexamen. In september begint zij aan haar vioolmaster aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar docenten zijn Jaring Walta en Tjeerd Top.

Een succes was het bereiken van de finale van het prestigieuze Nederlandse Vioolconcours Oskar Back (2016). Het oordeel van de jury was: Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk. Elise is een bijzonder allround violiste’.  Eerder won ze eerste prijzen tijdens het Davina van Wely Vioolfestival (2011), de Maassluisse Muziekweek (2006), het SJMN (2006 en 2007) en de jury- en publieksprijs van het Gergiev-festival (2006), met pianist Mengjie Han de publieksprijs op het Storioni festival (2014). Met haar kwartet won zij een eerste prijs op het Prinses Christina Concours.

In juni 2016 is Elise toegelaten tot het academisch jaar 2016/2017 van  de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze maakt deze periode deel uit van dit fantastische orkest. Tevens wordt ze gecoacht door leden van het orkest en zal kamermuziekconcerten op diverse locaties geven. Daarnaast krijgt ze verschillende workshops, masterclasses en trainingen. https://www.concertgebouworkest.nl/nl/talentontwikkeling   Inmiddels wordt zij veelvuldig gevraagd als  remplaçant bij dit orkest. Ze gaat/ging mee op o.a. tournees naar Japan, Zuid-Korea, China, Noord-Amerika en vele steden van de lidstaten van de Europese unie.

Elise is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2017. Dit is een prestigieuze muziekprijs.  De GrachtenfestivalPrijs wordt ieder jaar uitgereikt aan één van de drie genomineerden die uitblinkt in haar/zijn vakgebied en is opgevallen door een uitzonderlijke prestatie. De jury, bestaat uit gerenommeerde muziekjournalisten zoals Frederike Berntsen (Trouw), Biëlla Luttmer (de Volkskrant) en Joep Stapel (NRC Handelsblad).

Haar solistische ervaring heeft zij opgedaan met diverse begeleiders/orkesten. In december 2016 heeft ze het vioolconcert van Sibelius met het Conservatoriumorkest van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag i.s.m. Codarts Rotterdam viermaal uitgevoerd in o.a. Tivoli/Vredenburg Utrecht en De Doelen Rotterdam.

Elise volgde in de loop van de tijd masterclasses bij o.a. Alexander Pavlovsky, Petru Munteanu, Liza Ferschtman, Helmut Zehetmair, Margreet Honig, Vera Beths en Stephan Picard.

Kamermuziek is ook een grote passie van Elise. Ze speelt in diverse ensembles onder de naam "Elysium Amsterdam". Zij is primarius van strijkkwintetten, het strijksextet en het klarinetkwintet. Ook treeds zij veelvuldig op in bezettingen zoals pianokwartet en -kwintet. Verder speelt ze naast het duo viool en piano, in een strijktrio en een pianotrio met als bijzonderheid dat de cello wordt vervangen door de contrabas.

Ze heeft vier keer een beurs ontvangen van de JoopvandenEnde Foundation. Hierdoor kon zij cursussen volgen in o.a. Zwitserland, Liechtenstein, Duitsland en Frankrijk.

Elise bespeelt een viool van Jean Baptiste Vuillaume, gebouwd in 1886 in Parijs. Deze is haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.